Bosnia-Hertegovina a intrat miercuri pe lista de divergente dintre Rusia si NATO, dupa ce Moscova a criticat actiunea inaltului Reprezentant al comunitatii internationale, iar occidentalii si-au manifestat sustinerea pentru acesta, au declarat surse diplomatice, informeaza AFP.
La reuniunea anuala a consiliului NATO-Rusia, "un inalt functionar din Ministerul rus de Externe a criticat masurile 'unilaterale' ale inaltului Reprezentant (Miroslav - n.red.) Lajcak, defavorabil sarbilor din Bosnia", potrivit unui diplomat.
Tensiunea s-a amplificat in Bosnia dupa demisia premierul sarb Nikola Spirici, in 1 noiembrie, in semn de protest fata de masurile impuse de Lajcak vizand impiedicarea membrilor sarbi ai guvernului central bosniac sa blocheze deciziile executivului prin absenta.
"Potrivit trimisului Moscovei, Lajcak ar fi trebuit sa continue sa negocieze cu sarbii bosniaci pana cand toata lumea ar fi fost de acord", a spus diplomatul.
"Tarile NATO au sustinut in unanimitate pozitia inaltului Reprezentant, care a venit el insusi sa le informeze in 7 noiembrie", potrivit aceleiasi surse.
Pe de alta parte, un alt diplomat a declarat ca "tonul replicilor nu a fost deloc vehement" si ca "aliatii au raspuns ca Bosnia este un succes la care a contribuit si Rusia".
"Rusia nu a facut nicio legatura cu situatia din Kosovo", provincia separatista sarba cu populatie majoritar albaneza, a subliniat el.
Un alt semn de moderatie este ca Rusia a votat in 21 noiembrie, impreuna cu restul Consiliului de Securitate al ONU, prelungirea cu un an a mandatului Fortei Europene pentru Stabilizare in Bosnia-Hertegovina (EUFOR).
Consiliul a autorizat statele membre, care "actioneaza prin intermediul sau in cooperare cu NATO, sa mentina un cartier general al NATO" in Bosnia.
EUFOR a preluat i