Romania este prima interesata sa aiba un Tratat de baza si un Tratat de frontiera cu Republica Moldova, dar nu poate accepta insistenta partii moldovene de a introduce prevederi si referiri inacceptabile pentru un stat modern european, a declarat miercuri ambasadorul roman la Chisinau, Filip Teodorescu, informeaza NewsIn.
Acordul de Cooperare dintre Romania si Republica Moldova, numit cu titlul generic Tratat de baza, a fost parafat de ministrii de Externe ai celor doua state in anul 2000, iar in primavara anului 2003 ministrul de Externe de atunci al Romaniei a anuntat ca Bucurestiul este gata sa semneze Tratatul parafat in anul 2000.
Tot atunci s-a convenit ca, la nivel de experti, cele doua parti sa definitiveze aspectele formale minore legate de semnarea acestui acord. insa la prima intalnire a expertilor, in vara 2003. autoritatile moldovene au venit cu un alt document, transmite corespondentul NewsIn la Chisinau.
"Un document complet nou, care punea in evidenta faptul ca oferta Romaniei de a semna acordul parafat in anul 2000 a primit un raspuns negativ", a explicat miercuri ambasadorul Filip Teodorescu intr-o conferinta de presa sustinuta la Chisinau.
"In aceste conditii procesul de dialog a fost reluat si in momentul de fata se discuta despre incheierea unui Acord european de Parteneriat si Cooperare, un acord care, din punctul nostru de vedere, nu are nici un fel de probleme sa il putem semna", a precizat Filip Teodorescu.
"Romania este dispusa sa dezvolte cele mai inalte relatii cu Republica Moldova si nu avem nici un fel de rezerva ca sa convenim un document care sa sublinieze si sa confirme o asemenea pozitie politica", a adaugat ambasadorul.
In ceea ce priveste Acordul de frontiera, in 2003 Romania a venit cu un set de propuneri privind cooperarea la frontiera, printre care si un Aco