Ce trebuie să facă două societăţi comerciale care doresc să colaboreze într-un domeniu comun de activitate astfel încât să nu intre sub incidenţa art. 5 din Legea Concurenţei nr. 21/1996? Ne puteţi enumera sau explica situaţii prevăzute şi sancţionate de lege, pe care cele două societăţi trebuie să le aibă în vedere pentru a nu fi acuzate de „practici anticoncurenţiale“. Denisa Leonid - Bucuresti Aşa cum reiese din simpla lectură a dispoziţiil
Ce trebuie să facă două societăţi comerciale care doresc să colaboreze într-un domeniu comun de activitate astfel încât să nu intre sub incidenţa art. 5 din Legea Concurenţei nr. 21/1996? Ne puteţi enumera sau explica situaţii prevăzute şi sancţionate de lege, pe care cele două societăţi trebuie să le aibă în vedere pentru a nu fi acuzate de „practici anticoncurenţiale“.
Denisa Leonid - Bucuresti
Aşa cum reiese din simpla lectură a dispoziţiilor art. 5 din legea concurenţei, sunt sancţionabile şi interzise atât înţelegerile care au ca obiect denaturarea concurenţei, cât şi cele care pot avea ca efect acest rezultat.
Cooperarea între cele două societăţi despre care vorbiţi pe domenii comune de activitate poate fi considerată ca fiind o „fixare concertată a oricăror alte condiţii comerciale inechitabile“, în sensul art. 5 alin 1 litera a.
De asemenea, se poate aprecia că respectiva cooperare vizează „eliminarea de pe piaţă a altor concurenţi“, în sensul art. 5 alin 1 litera g).
Legea concurenţei prevede totuşi o astfel de situaţie şi oferă „remedii“ care ajută comercianţii ca în raporturile dintre aceştia să nu se regăsescă sub incidenţa faptelor sancţionate de către Legea concurenţei.
În cazul în care doi agenţi economici intenţionează să încheie un aco