Germania a decis miercuri sa puna la dispozitia publicului o vasta arhiva de documente si inregistrari din lagarele de concentrare naziste, relateaza AFP. Astfel, peste 45 de milioane de documente, care contin date despre cele 17,5 milioane de victime ale regimului hitlerist, sunt accesibile publicului larg si cercetatorilor, dupa mai bine de 60 de ani de secretizare.
Arhiva, rezultat al obsesiei statului nazist pentru rigoarea administrativa, este depuse pe 27 kilometri de rafturi la Bad Arolsen, in centrul Germaniei si nu au putut fi consultate pana in acest moment decat in scop "umanitar", adica in mod individual si nominativ, la cererea unei victime sau a unei persoane delegate.
Cele 11 tari care se ocupa de gestionarea documentelor, printre care se numara Germania, Franta, Israel si Statele Unite, au luat aceasta decizie in mai 2006, insa procesul de ratificare a acestui acord de către toate statele implicate s-a incheiat abia abia luna aceasta , a anunţat secretarul de stat german pentru afaceri europene, Gunter Gloser.
Arhiva de la Bad Arolsen este administrata de o sucursala a comitetului international al Crucii Rosii si a fost utilizata exclusiv pentru identificarea si cercetarea persoanelor disparute. De asemenea, a fost folosite pentru a furniza documentatia privitoare la victimele nazistilor, pentru ca acestea sa poata depune cereri de recompensare. Germania a decis miercuri sa puna la dispozitia publicului o vasta arhiva de documente si inregistrari din lagarele de concentrare naziste, relateaza AFP. Astfel, peste 45 de milioane de documente, care contin date despre cele 17,5 milioane de victime ale regimului hitlerist, sunt accesibile publicului larg si cercetatorilor, dupa mai bine de 60 de ani de secretizare.
Arhiva, rezultat al obsesiei statului nazist pentru rigoarea administrativa, este depuse pe 27 kilometri de raft