Restaurantele, pizzeriile, fast-food-urile, dar şi cabareturile, bodegile, birturile, "cantinele-restaurant" sau gogoşeriile trebuie să obţină licenţă de fabricaţie de la Ministerul Agriculturii dacă doresc să livreze produse alimentare magazinelor, pentru vănzare.
Restaurantele, pizzeriile, fast-food-urile, dar şi cabareturile, bodegile, birturile, "cantinele-restaurant" sau gogoşeriile trebuie să obţină licenţă de fabricaţie de la Ministerul Agriculturii dacă doresc să livreze produse alimentare magazinelor, pentru vănzare.
Reglementarea este cuprinsă intr-un proiect de ordin al Ministerului Agriculturii, care va inlocui un act normativ din 2003 referitor la condiţiile de obţinere a licenţei de fabricaţie a produselor alimentare. Tudorel Baltă, director in Ministerul Agriculturii, a declarat că in cazul in care o cofetărie are un laborator propriu, iar prăjiturile sunt servite in local, nu este nevoie de o licenţă de la Ministerul Agriculturii, fiind vorba de o vănzare directă. Dar dacă produsele sunt distribuite spre vănzare in magazine, este nevoie de o licenţă.
Detalii. Autorizaţiile se acordă pentru produsele alimentare care se realizează in unităţi şi care se vănd in reţeaua de comercializare in detail sau angro şi nu prin vănzare directă. Ele sunt obligatorii numai pentru producătorii care vor să văndă alimentele şi băuturile pe piaţă. In cazul sifonului, licenţa nu este obligatorie pentru unităţile de cartier, ci pentru distribuitorii din lanţurile de magazine. Condiţiile de obţinere a documentului sunt deţinerea utilajelor şi spaţiilor necesare producţiei şi calificarea profesională. Pentru eliberarea acesteia, producătorul depune o cerere la direcţia agricolă judeţeană, insoţită de o serie de documente, cum ar fi actul de infiinţare a firmei (autorizaţia in cazul persoanelor fizice), specificaţia tehnică a