>> Ajutorul dat de Traian Băsescu a contribuit la ascensiunea spectaculoasă a PLD, însă democraţii au pierdut minimum patru procente faţă de cota din sondaje. Liberal-democraţii lui >> Ajutorul dat de Traian Băsescu a contribuit la ascensiunea spectaculoasă a PLD, însă democraţii au pierdut minimum patru procente faţă de cota din sondaje.
Liberal-democraţii lui Theodor Stolojan au obţinut un scor electoral neaşteptat de bun, la nici nouă luni de la înscrierea ca partid politic - 7,78%. Din martie şi până acum, PLD nu s-a remarcat în mod deosebit, excepţie făcând momentul referendumului pentru demiterea şefului statului (19 mai). Liberalii, cei din rândurile cărora s-au desprins, dar şi social-democraţii lui Mircea Geoană acuză PD că, la presiunile preşedintelui Băsescu, şi-a îndemnat o parte din alegători să voteze cu PLD.
Sondajele de opinie realizate înaintea europarlamentarelor de la 25 noiembrie creditau partidul lui Theodor Stolojan cu aproximativ 4% din intenţiile de vot. Totuşi, pe măsură ce se apropia ziua alegerilor, PLD îşi înteţea campania electorală, asociindu-şi imaginea cu aceea a preşedintelui României. Referendumul convocat de Traian Băsescu, la aceeaşi dată cu scrutinul european, a servit, din câte se pare, intereselor liberal-democraţilor.
Ei au organizat o manifestaţie la Iaşi în sprijinul introducerii scrutinului uninominal majoritar, unde s-au afişat alături de şeful statului. S-a zvonit că Traian Băsescu le-a reproşat reprezentanţilor PD că nu s-au agitat deloc să-şi ajute colegii cu acel prilej. Existau nemulţumiri printre democraţi, de mai multă vreme, în legătură cu ataşamentul "dirigintelui" lor faţă de PLD.
"Au înotat" în acelaşi bazin electoral Principalul argument invocat - neoficial, bineînţeles - de către pedişti pentru a păstra distanţa faţă de oamenii lui Stolojan a fost acela că disidenţii din PNL