Atunci când ratele de schimb ale valutelor par s-o ia razna, cotaţiile bursiere din toată lumea fluctuează îngrijorător, sisteme bancare solide dau semne de slăbiciune, iar economia autohtonă are febră, mijloacele alternative de economisire revin la modă. „Aurul şi diamantele sunt o alternativă reală la depozitele bancare sau pachetele de acţiuni“, spune Karl Heinz, preşedintele Patronatului Bijutierilor din România (PBR). Totuşi, faţă de metalul galben, ca
Atunci când ratele de schimb ale valutelor par s-o ia razna, cotaţiile bursiere din toată lumea fluctuează îngrijorător, sisteme bancare solide dau semne de slăbiciune, iar economia autohtonă are febră, mijloacele alternative de economisire revin la modă.
„Aurul şi diamantele sunt o alternativă reală la depozitele bancare sau pachetele de acţiuni“, spune Karl Heinz, preşedintele Patronatului Bijutierilor din România (PBR). Totuşi, faţă de metalul galben, care se tranzacţionează, cu foarte mici diferenţe, la aceeaşi puritate şi unde greutatea este cea care îi conferă valoarea, diamantele sunt mult mai complexe. Şi ele se apreciază în funcţie de greutate (un carat are 0,2 grame şi este divizibil în 100 de puncte – de exemplu, un diamant de 75 de puncte are trei sferturi de carat sau 0,15 grame), însă modelul şi calitatea tăieturii şi şlefuirii, forma, claritatea şi culoarea sa cântăresc foarte mult.
„Un briliant, care este forma de prelucrare cea mai căutată şi mai apreciată a diamantelor, în greutate de un carat, poate fi scump la 500 de euro dacă nu este de calitate sau poate fi extrem de ieftin la 15.000 de euro, dacă are o calitate deosebită“, arată Karl Heinz.
Din această cauză, achiziţionarea unui diamant trebuie făcută cu mare grijă. Românii care doresc să investească în aceste pietre preţioase ar trebui s