Oficialii de la Bucuresti nu si-au facut din nou temele in relatia cu Uniunea Europeana. CE a trecut, miercuri, la faza a doua a procedurii de infringement impotriva Romaniei privind taxa de prima inmatriculare, in urma raspunsurilor nesatisfacatoare ale autoritatilor romane la scrisoarea din martie.
- Functionarea serviciului 112 va fi mediata de Ministerul Comunicatiilor
- Guvernul anunta ca va gasi solutii la taxa auto, in termenul dat de CE
- Taxa auto a adus la buget 210 milioane de euro
- Rezolvarea problemei numarului 112 depinde de operatorii de telefonie
- STS: Apelurile la 112 pot fi localizate doar prin telefonia fixa
In plus, CE declanseaza aceeasi procedura si pentru ineficienta sistemului de apeluri de urgenta 112. Acest lucru se intampla din cauza ca autoritatile nu pot stabili locul exact de unde numarul 112 este apelat, lucru ce duce la intarzieri in interventia echipelor de prim ajutor. In aceeasi situatie se afla jumatate din statele membre UE.
Potrivit unui comunicat, Comisia considera ca taxa este in defavoarea masinilor second hand aduse pe teritoriul Romaniei.
Bruxelles-ul acorda doua luni pentru schimbarea legislatiei inainte de a da in judecata statul la Curtea Europeana de Justitie.
In cazul taxei auto, a doua etapa consta in transmiterea unei scrisori de argumentatie, avizul motivat sau "reasoned opinion", care contine recomandari precise ale modului in care trebuie modificata taxa. Daca nici in urma scrisorii de argumentatie, Romania nu se conformeaza rigorilor europene in materie, Comisia ar urma sa inainteze cazul Curtii Europene de Justitie.
Taxa de prima inmatriculare auto a devenit, din luna martie, obiectul unei proceduri de incalcare a tratatului declansata de Comisia Europeana.
Ministerul Economiei si Finan