» Orasul roman Napoca era, in Antichitate, la fel de mare ca si Budapesta.
» Asezarea romana era locuita de veterani si de negustorii de sare.
» Toate casele aveau apa curenta, canalizare si incalzire centrala.
Orasul roman Napoca, clujul de azi, era o adevarata "perla a Nordului" lumii romane. Localitatea era una deosebit de prospera, gratie bogatilor negustori de sare si ofiterilor din numeroasele unitati militare din provincia romana Dacia.
Potrivit istoricului Alexandru Diaconescu de la Facultatea de Istorie si Filosofie a Universitatii Babes-Bolyai, asezarea Napoca a fost intemeiata de romani imediat dupa cucerirea provinciei de catre imparatul Traian. Asezarea se afla pe malul Somesului, unde romanii au ridicat un pod. Interesant este ca asezarea podului a fost atat de iscusit aleasa incat si astazi principalul pod pentru trecerea Somesului Mic se afla pe locul stabilit de inginerii romani. Alexandru Diaconescu spune ca asezarea podului are avantajul ca valea si lunca raului se ingusteaza foarte mult, pentru ca Somesul Mic trece printre poalele Feleacului si cele ale Dealului Cetatuii.
Istoricul Carmen Bota de la Muzeul National de Istorie al Transilvaniei din Cluj afirma ca, la inceput, constructiile din asezarea romana erau din lemn, iar localitatea era una rurala. Ea avea statutul de vicus. Arheologii clujeni au descoperit trei niveluri de locuire din lemn pe malul Somesului. Mai tarziu, cand centrul orasului roman s-a mutat spre Piata Unirii, acolo unde se suprapune cu centrul orasului medieval si cu cel al Clujului de azi, exista un singur nivel de locuire din lemn, peste care au fost ridicate cladiri din piatra.
Profesorul Alexandru Diaconescu spune ca orasul, in perioada in care a primit statutul de municipiu de la imparatul Hadrian, era deosebit de bine sistematizat. El avea doua axe perpendiculare care se