România – una dintre ultimele „redute” ale fluturilor europeni
Fluturii - omorâţi de încălzire globală, desecări, pesticide şi cosit mecanic
Cercetătorii pregătesc un parc naţional pentru conservarea fluturilor, în Transilvania. Iniţiatorul proiectului este Laszlo Rakosy, prof.dr la Facultatea de Biologie a Universităţii Babeş Bolyai şi preşedinte a Societăţii Române de Lepidopterologie. Deocamdată, locaţia parcului este secretă, pentru ca fluturii să nu fie vânaţi. România este una dintre cele mai bogate ţări în fluturi din întreaga Europă, cu 4.200 de specii. Asta se datorează varietăţii reliefului nostru şi condiţiilor naturale, mult mai bine păstrate decât în alte ţări.
Cu toate acestea, foarte multe dintre speciile noastre riscă să dispară. Cele mai ameninţate sunt speciile din genul Maculinea şi cele care trăiesc în zonele umede, drenate şi desecate.
100 de milioane de euro pentru a salva fluturii Europei
„UE a alocat fonduri de peste 100 de milioane de euro pentru protejarea şi conservarea acestor specii. România este unicat în Europa fiindcă deţine toate cele 5 specii ale acestui gen, în vreme ce alte ţări deţin 2, maxim 3 specii”, mai spune prof. Rakosy. „Fluturii Maculinea sunt periclitaţi de cositul mecanic, care se produce de 3 – 4 ori pe zi. Femelele depun ouă în iunie – iulie, într-o anume plantă care, dacă este cosită imediat, distruge ouăle şi larvele fluturilor. Larvele celor 5 specii trăiesc într-o relaţie directă cu o anumită specie de furnici. Acestea iau larvele fluturilor, le duc în furnicar, unde le hrănesc cu propriile progenituri. De ce sunt furnicile aşa de nebune? Fiindcă larvele fluturilor produc o substanţă asemănătoare drogurilor, iar furnicile devin dependente de aceasta.
Existenţa acestor fluturi depinde de specia respectivă de furnici şi de acea plantă. Dacă aceste medii se întrunesc, fluturii pot ex