Cu câteva luni în urmă, guvernatorul BNR, mulţumit de performanţele leului, îl compara cu un „Rocky al finanţelor“. Acum, eroul său se află în corzi. Momentul de glorie al leului, care devenise una dintre cele mai performante monede ale lumii, aducând randamente mai mult decât spectaculoase fondurilor străine, fie ele speculative, fie de hedging, a trecut. Chiar dacă acum se află în corzi, meciul încă nu s-a terminat, perspectivele sale fiind unele pozitive.
Cu câteva luni în urmă, guvernatorul BNR, mulţumit de performanţele leului, îl compara cu un „Rocky al finanţelor“. Acum, eroul său se află în corzi.
Momentul de glorie al leului, care devenise una dintre cele mai performante monede ale lumii, aducând randamente mai mult decât spectaculoase fondurilor străine, fie ele speculative, fie de hedging, a trecut. Chiar dacă acum se află în corzi, meciul încă nu s-a terminat, perspectivele sale fiind unele pozitive. Desigur că pragul de 3,1 lei nu va mai fi atins, însă un curs al euro de 3,2 – 3,4 lei este unul care ar putea să fie văzut cât de curând, în cazul în care banca centrală va decide că este cazul să modifice, din nou, dobânda sa de politică monetară.
În prezent, leul suferă de pe urma situaţiei încordate de pe pieţele internaţionale, unde pierderile provocate de fondurile ipotecare americane aduse băncilor se pare că se vor ridica la nivelul sutelor de miliarde de euro, iar preţul barilului de petrol bate la uşa pragului de 100 de dolari, evoluţii care au creat un puternic sentiment de aversiune faţă de risc, conducând preţul unciei de aur peste pragul de 800 de dolari. De asemenea, deprecierea s-a datorat modificării în sens negativ a perspectivei de rating a României de către Standard&Poor’s, iar nivelul dobânzilor interbancare din ultimele săptămâni nu a mai susţinut moneda naţi