Consorţiul educaţional Edugate a publicat, ieri, un raport acuzator la adresa calităţii în învăţământul superior. Studiul arată că, în timp ce numărul studenţilor a crescut Consorţiul educaţional Edugate a publicat, ieri, un raport acuzator la adresa calităţii în învăţământul superior.
Studiul arată că, în timp ce numărul studenţilor a crescut necontrolat după 1989, suma alocată de stat pentru un viitor absolvent cu studii superioare a scăzut dramatic. Dacă în anii 1990-1991 reveneau unui cadru didactic 14 studenţi, astăzi numărul a ajuns la 23. Studiul semnat de conf. dr. Liviu Dragomirescu arată că la universităţi de prestigiu, precum Cambridge sau Oxford, raportul este de 11, respectiv 13 studenţi la un profesor.
În acelaşi timp, suma alocată de statul român pentru un student a scăzut de la 696 de dolari americani în 1990-1991 la 307 dolari în 1999-2000. Comparativ, în Grecia - ţara UE care acordă cele mai mici fonduri învăţământului - se alocă anual per student 4.731 de dolari. Cât despre Elveţia şi SUA, acestea investesc într-un viitor absolvent cu studii superioare peste 20.000$, în timp ce media în ţările OECD a fost de 10.655$, la nivelul anului 2006.
Performanţele studenţilor din anii mici au scăzut
Cercetarea subliniază că, deşi au permis creşterea numărului de studenţi, universităţile şi Ministerul Educaţiei s-au comportat ca nişte fabrici care produc fără să le intereseze dacă produsele lor sunt cerute de piaţă şi care este calitatea acestora.
În plus, în ultimii patru-cinci ani s-a observat o scădere accelerată a performanţelor studenţilor din anii mici. Printre cauzele identificate se numără demotivarea tinerilor, care vin la facultăţi doar pentru a obţine o diplomă, şi educaţia deficitară pe care au primit-o până la intrarea în facultate. (Sorina Buzatu)