Episodul al cincilea din serialul "Romaniei libere" dedicat diplomatiei fata de URSS/Rusia intre anii 1945 si 2007 apartine profesorului Vasile Buga, fost consilier la Ambasada Romaniei din Moscova in anii 1990-1993 si 2000-2002, precum si coordonator al Laboratorului de Studii Ruse si Sovietice din cadrul Institutului de Istorie "Nicolae Iorga".
Pretextul dezbaterii il constituie raspunsul unor experti, diplomati si fosti ministri de Externe la un set de cinci intrebari. Comentariile lui Vasile Buga mentin ritmul, diplomatic exprimat, al criticilor din episoadele anterioare, mentionand necesitatea imperioasa a unei schimbari de fond in relatia cu spatiul ex-sovietic.
» Cum calificati diplomatia romaneasca fata de URSS/Rusia in cele trei etape specifice ale ei: 1945-1964, 1964-1989, 1990-2007, nu doar prin simple notari "de la 1 la 10", ci prin argumentele concrete ale actiunilor diplomatice?
In perioada 1945-1964 prestatia diplomatica a fost fara relevanta, obedienta fata de Moscova. Urma intocmai politica promovata de conducerea de partid si de stat a Romaniei. Nu este deloc intamplator faptul ca, tocmai in aceasta perioada, Romania a acceptat sa predea URSS, pe 23 mai 1948, in baza unui simplu protocol, Insula serpilor, considerata lipsita de importanta pentru statul roman. Astazi culegem roadele acelei politici mioape.
Intre 1964 si 1989, asistam la promovarea unei politici de distantare treptata de Moscova a conducerii de partid si de stat romane, fapt ce s-a reflectat si asupra calitatii activitatii diplomatiei romanesti. Aceasta a devenit mult mai receptiva la interesele nationale ale Romaniei si s-a afirmat cu mult mai mult curaj in promovarea cu tact a acestora, in combaterea argumentata a tezelor si orientarilor ce contraveneau politicii romanesti. A crescut, in aceasta perioada, fluxul de informatii despre evoluti