Angajatorii apreciază la absolvenţii unei forme de învăţământ străine creativitatea sporită şi puterea de muncă mai mare. Românii care îşi continuă sau îşi aprofundează studiile Angajatorii apreciază la absolvenţii unei forme de învăţământ străine creativitatea sporită şi puterea de muncă mai mare.
Românii care îşi continuă sau îşi aprofundează studiile universitare la instituţii de învăţământ din afara ţării sunt mai bine văzuţi de angajatorii din ţară. Spre deosebire de un absolvent al unei facultăţi autohtone, aceştia au nu numai avantajul unui salariu mai mare, dar şi posibilitatea de a avansa mult mai repede pe o poziţie superioară.
Tot mai mulţi români sunt interesaţi de specializări în afara ţării, asta dacă şi bugetul alocat în acest sens permite un astfel de efort. Specialiştii în resurse umane consideră că alegerea de a pleca la studii în străinătate ascunde în subsidiar şi dorinţa de a rămâne acolo, în condiţiile în care piaţa forţei de muncă din ţara noastră nu oferă perspective salariale foarte tentante.
Studiile în străinătate, mai complexe
Există însă şi cetăţeni români care merg în afara ţării pentru diferite forme de învăţămănt de scurtă durată, master, licenţe sau doctorate, dar care ulterior se întorc în ţară. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, de la începutul anului şi până în prezent, aproximativ 700 de români care au absolvit diferite forme de învăţământ peste graniţă şi-au echivalat studiile.
Alexandra Gorea, consultant în cadrul companiei Hart Human Resource Consulting, susţine că avantajele studiilor în străinătate sunt numeroase şi se încadrează în mai multe categorii. "Persoanele din multe ţări vest-europene sunt mai puţin închistate în stereotipuri, au mai puţine prejudecăţi, ceea ce înseamnă că un mod de gândire liber manifestă flexibilitate şi creativitate în acţiunile lo