Nimeni nu poate spune ca referendmuul pentru votul uninominal in varianta propusa de presedintele Basescu a fost un succes. De altfel, chiar si initiatorul ei, presedintele, a recunoscut acest lucru.
Mai ramane sa vedem si ce fel de insucces.
Sondajele la iesirea de la urne (exit-polls, in romano-engleza din ce in ce mai iubita de media) au dat o concordanta extraordinar de mare intre numarul de votanti la alegerile europarlamentare si cei care au spus "da" la referendum. Acest lucru pare uimitor. Chiar daca admitem ca majoritatea covarsitoare a alegatorilor PD si PLD au votat in favoarea propunerii prezidentiale, este inexplicabil ca votantii PNL, care reprezinta nucleul dur al opozitiei la dl Basescu, ar fi votat in proportie de peste 80% pentru propunerea d-sale. Cu atat mai ciudat pare ca alegatorii maghiari au votat si ei 75% concordant, cand adoptarea acestei legi ar diminua in mod catastrofal reprezentarea maghiara in Parlamentul Romaniei. Intr-adevar, daca ungurii din Harghita si Covasna (si, partial, cei din Mures) ar fi reprezentati, ceilalti, risipiti pe teritoriul Transilvaniei, ar trebui sa se resemneze de-a nu-si mai face auzita vocea in Parlament.
De unde sa vina aceste cifre greu de inteles si greu de crezut? Este usor sa presupui o manipulare si de aceea ne vom abtine a o face. Cifra sensibil mai mica (circa 25%-29%) a votantilor la referendum fata de cea a alegatorilor europarlamentari ar fi un inceput de explicatie. De asemenea, este credibil ca a existat o categorie de alegatori care au votat numai pentru referendum si s-au abtinut la europene. Trebuie sa mai tinem seama si de faptul ca multi alegatori nu au inteles subtilitatile sistemului propus si au votat, mai mult sau mai putin, la intamplare. Spun "mai mult sau mai putin" fiindca totusi au stiut ca este propunerea dlui Basescu si au voit sa-i faca placere.
@N_