>> Scrutinul care se va desfăşura duminică a fost transformat de partidul pro-Kremlin, Rusia Unită, într-un plebiscit pentru menţinerea la putere a preşedintelui. Campania pentru alegerile >> Scrutinul care se va desfăşura duminică a fost transformat de partidul pro-Kremlin, Rusia Unită, într-un plebiscit pentru menţinerea la putere a preşedintelui.
Campania pentru alegerile legislative din Rusia se încheie astăzi, fiind dominată de partidul lui Vladimir Putin, care a prezentat acest scrutin ca pe un plebiscit pentru preşedinte şi menţinerea sa la putere. Opoziţia a fost complet eclipsată, iar liderul său, Garry Kasparov, se află în închisoare după ce a participat la o manifestaţie anti-Kremlin.
Presa, controlată de stat, s-a făcut portavocea artiştilor, înrolaţi în tabăra Kremlinului, îndemnând populaţia să voteze pentru "stabilitate", amintind de propaganda sovietică. În jur de 109 milioane de cetăţeni ruşi sunt aşteptaţi la urne duminică pentru a-i alege pe cei 450 de deputaţi din Duma de Stat, Camera Inferioară a parlamentului rus, pentru o legislatură de patru ani.
Degradarea climatului politic şi regresul democraţiei, fapte denunţate de opoziţie, nu găsesc decât un slab ecou în rândurile unei populaţii apolitice, în mare parte mulţumită de ameliorarea condiţiilor de viaţă în opt ani de preşedinţie Putin.
"Suntem sătui de tulburările politice, am vrut linişte şi stabilitate. Am vrut să devenim legume. Şi am devenit", scria recent editorialistul Simon Novoprudski în cotidianul "Vremia Novostei", într-o cronică disperată despre absenţa societăţii civile în Rusia. Alegătorii ruşi vor prefera să păstreze actuala conducere a ţării şi statul paternalist, aşa cum au făcut adesea de-a lungul istoriei lor, sacrificându-şi liberul arbitru, apreciază experţii citaţi de AFP.
Doi alegători din trei (67%) au intenţia să voteze pentr