Un sondaj realizat in luna noiembrie la cererea Colegiului Medicilor Iasi arata ca mai multe de o treime din medici ar prefera sa isi ascunda «vina» fata de pacienti, in cazul in care ar comite o greseala medicala. Pe de alta parte, presa semnaleaza tot mai multe situatii de posibile culpe mediacale. In tot acest timp, tot Colegiul Medicilor acuza presa ca duce o campanie de culpabilizare in masa a medicilor si invita la dialog.
Sondajul publicat pe site-ul Colegiului Medicilor arata ca 2o% dintre medici ar sta in banca lor daca ar vedea un caz de eroare/greseala medicala la un coleg. Aceste statistici apar in contextul in care, miercuri, Colegiul Medicilor din Romania (CMR) protesta fata de «campania de denigrare lansata, impotriva medicilor».
«Campania», la care face referire CMR este legata de mediatizarea intensa a unor cazuri de malpraxis, dar si a lipsurilor din sistemul de sanatate cum ar fi tratare a persoanelor cu cancer, sau faptul ca timp de 11 luni, pacientii romani nu au stiut ca statul roman le deconteaza tratamentele in strainatate, in cazurile in care acestea nu se pot tine in Romania.
Vinovatii si vina, in sistemul de sanatate
Cel mai recent sondaj despre medicina romaneasca, “Vinovati si vina, in medicina” a fost realizat, in aceasta luna de Fix Media Advertising, la cererea Colegiului Medicilor din Iasi. (vezi documentul atasat).
Sondajul arata ca 38% dintre medici ar prefera sa nu isi informeze pacientul in cazul unei erori medicale sau al unei greseli. (n.r. Eroarea medicala – atunci cand un tratament, o terapie, nu da rezultate. Greseala, cand vinovat pentru “eroare” este cadrul medical). Aproape 90% dintre medici au spus ca ar prefera sa nu informeze presa, daca ar savarsi un caz de malpraxis.
La intrebarea “Aveti cunostinta despre un medic acuzat de gresala sau eroare medical