Condiţiile mizere oferite medicilor începători îi fac fie să plece să muncească în străinătate, fie să renunţe la meserie. Sursa: Reuters
Un rezident român câştigă mai puţin decât o asistentă sau un poliţist care dirijează circulaţia. Face rar şpăgi, de cele mai multe ori nesemnificative. „Cât poţi să primeşti pentru că ai pansat un pacient?!“, spune cu lehamite un tânăr chirurg, care dincolo de umilinţa de a primi unele «mici atenţii» din partea pacienţilor trebuie să o îndure şi pe cea a profesorilor, care nu vor să transmită meseria mai departe şi îl ţin pe la uşi. Aşa ceva nu se întâmplă însă în spitalele din afară, unde rezidenţii sunt sprijiniţi serios să înveţe meserie.
Ieri, absolvenţii de medicină care au trecut rezidenţiatul au fost distribuiţi pe specialităţi cu cinci ore întârziere din cauza unor defecţiuni tehnice. Mulţi vor să plece din ţară pentru a practica medicina în state mai dezvoltate. Alţii spun că ar rămâne în ţară dacă ar creşte salariile.
Avem mai puţinidoctori tineri
Din cauza salariilor mici, de cinci-şase milioane pe lună, din care trebuie plătite şi chiria, şi mâncarea, şi tratatele de medicină, mulţi absolvenţi de medicină renunţă să se mai înscrie la rezidenţiat, unul dintre cele mai grele examene din cariera unui doctor.
O dovedesc şi statisticile. Dacă în 2004 erau 6.067 de înscrişi la examenul de rezidenţiat, anul acesta au fost 4.836, cu aproximativ 1.000 de candidaţi mai puţin. „A scăzut apetitul pentru medicină. Nici la admitere nu mai vin aşa mulţi“, explică Florian Popa, rectorul Facultăţii de Medicină „Carol Davila“, din Bucureşti.
El recunoaşte însă că rezidenţii „se pierd pe drum“ şi din alte motive. Unii tineri pleacă în străinătate la masterate şi la doctorate şi rămân acolo, alţii se îndreaptă către firmele de medicamente. „De ce să câştigi 500 d