De ce ati vrut sa faceti un film despre postul de radio Europa Libera?
E, cumva, o continuare la Marele jaf comunist. E vorba despre o epoca ulterioara Marelui jaf comunist si despre un mediu care este diferit. Acolo era filmul ca propaganda, aici e radio, n-are imagine, mi-a placut si ideea asta de a face un film despre ceva invizibil.
Cind ati inceput sa filmati?
Am filmat cite ceva inainte sa am finantarea incheiata. Am fost la Doina Cornea la Cluj, am fost la Budapesta in primavara lui 2006. Filmarea propriu-zisa am inceput-o in toamna aceluiasi an.
Documentarea pentru film mergea in paralel cu filmarile sau a fost inainte?
Eu am inceput sa ma documentez inainte sa filmez Marele jaf comunist. Cam in 2003 citeam despre Radio Europa Libera. Din 2003, am facut citeva calatorii, la München, la Paris, m-am vazut cu oameni de la Europa Libera, dar si cu altii.
Doi pereti antifonati pe care i-am plimbat pina in California
A fost, in primul rind, o documentare orala?
Da. Sigur, am citit cartile celor de la Europa Libera, am citit jurnalele Monicai Lovinescu, am citit cartile lui Gelu Ionescu – Copacul din cimpie si Covorul cu scorpioni. Am citit cartile lui Vasile Paraschiv, cartea despre Radu Filipescu, am citit tot ce putea sa-mi dea o imagine despre epoca, dizidenti si cum s-a implicat Radio Europa Libera in sustinerea lor. Am citit cartile unui american, Arch Puddington, care a si lucrat la Europa Libera si care are un capitol consistent despre redactia in limba romana.
Ati incheiat filmarile in 2006?
Da, iar la inceputul acestui an am inceput montajul. Am mai facut o filmare cu Magdalena Kopp, fosta sotie lui Carlos Sacalul; episodul n-a intrat in montajul pentru versiunea in cinematografe, dar va fi prezent in serialul pentru TVR. Noi sintem coparteneri cu TVR si vor fi difuzate tre