Tradusa in cifre, criza creditelor neperformante din SUA, ai carei colti se vor arata cu adevarat fiorosi anul viitor, ofera un peisaj apocaliptic. Pierderi de circa 500 mld. dolari pentru banci, americane sau europene, zeci de mii de oameni dati afara di
Criza creditelor neperformante nu a aparut dintr-o data, ea este produsul a ani si ani de credite cu un grad ridicat de risc acordate americanilor cu venituri sub limita unei politici de risc sanatoase, conform publicatiilor din Statele Unite.
Ea marcheaza pentru unii analisti financiari sfarsitul erei in care americanul de rand putea sa-si cumpere orice indiferent de venituri doar din lupta bancilor pentru contractarea de credite.
Sistemul tentacular care a rapus piata din SUA a cuprins bancile, bucuroase sa acorde noi credite, brokerii, dornici de noi comisioane, agentiile de evaluare, si ele in cautarea aceluiasi comision si americanul de rand care a crezut ca isi permite sa cumpere fara niciun risc case scumpe desi are un salariu mic.
Primul semnal de alarma a declansat reactii in lant, fondurile de investitii care aveau astfel de active in portofoliu au tras linie si au realizat ca urmeaza pierderi consistente daca nu se iau masuri la timp. Bancile si-au dat seama ca nivelul de risc atins este prea mare si si-au intors privirea catre bancile centrale pentru a elimina riscul unei lichiditati scazute in sistem.
Evaluate la aproximativ 500 de miliarde dolari, pierderile cauzate de criza subprime nu se reduc insa numai la bani.
Doi dintre cei mai influenti bancheri de pe Wall Street, Stan O?Neal, CEO al Merrill Lynch, si Charles Prince, CEO Citigroup, au fost nevoiti sa se recunoasca infranti si au "fost lasati sa plece" de la carma a doua dintre cele mai imortante banci de investitii din lume. In cazul lui O?Neal, divortul de Merrill Lynch i-a adus un bonus de 160 de