Oficialii chinezi au fost de acord să formeze împreună cu Uniunea Europeană un grup de lucru comun care să analizeze divergenţele cursului valutar. Oficialii europeni prezenţi la summitul Oficialii chinezi au fost de acord să formeze împreună cu Uniunea Europeană un grup de lucru comun care să analizeze divergenţele cursului valutar.
Oficialii europeni prezenţi la summitul UE-China, de la Beijing, sunt de părere că cel mai probabil China va acţiona numai în interesul său în ceea ce priveşte politica de schimb valutar. Însă speră ca partenerul comercial cel mai important al UE va răspunde pozitiv apelurilor internaţionale prin care i se cere să nu mai menţină artificial moneda naţională la un nivel scăzut.
China şi UE au anunţat, ieri, la Beijing, în cadrul summitului UE-China, crearea unui grup comun de lucru pe tema ratelor de schimb valutar şi a "unui mecanism de dialog la nivel înalt" pentru litigiile comerciale. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi primul-ministru chinez, Wen Jiabao, au spus că au căzut de acord asupra unui mecanism de dialog care se va concretiza în luna martie. Atunci vor fi analizate dezechilibrele la nivelul ratelor de schimb valutar şi deficitul comercial în relaţiile dintre UE şi China.
Deficitul comercial ar putea ajunge la 170 miliarde de euro
În plus, va fi pusă în discuţie şi problema accesului pe pieţe, şi protecţia drepturilor de proprietate intelectuală. "Yuanul ar trebui să se aprecieze într-un mod gradual, dar accelerat. De la reevaluarea din luna iulie 2005, China continuă să repete că aprecierea monedei sale este o consecinţă a reformei regimului de schimb", a afirmat preşedintele Eurogrupului miniştrilor de finanţe, Jean-Claude Juncker.
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, crede însă că statul chinez ar putea lua în cele din urmă decizia de a apr