România are nevoie de o programare bugetară multianuală, pentru că în anii electorali se cheltuieşte prea mult şi se investeşte prea puţin, iar diferenţele dintre regiuni au rămas România are nevoie de o programare bugetară multianuală, pentru că în anii electorali se cheltuieşte prea mult şi se investeşte prea puţin, iar diferenţele dintre regiuni au rămas neschimbate, avertizează Grupul de Economie Aplicată.
La nivel teritorial, şapte regiuni de dezvoltare se situează pe ultimele locuri din UE-27 - cu excepţia regiunii Bucureşti-Ilfov - la majoritatea indicatorilor structurali-cheie.
În plus, economia se dezvoltă pe cicluri politice, în sensul că se majorează nejustificat cheltuielile în anii electorali, iar investiţiile sunt încurajate numai în perioadele dintre alegeri. Acestea ar fi câteva puncte nevralgice ale economiei româneşti, analizate într-un raport prezentat ieri de Grupul de Economie Aplicată.
Decalajele economice între regiunile ţării au rămas practic neschimbate în ultimii ani. Regiunea de nord-est continuă să fie cea mai săracă din România şi, implicit, din Uniunea Europeană. "Sunt patru regiuni (NE, SE, SV şi NV) în care creşterea produsului intern brut depăşeşte cu puţin jumătatea mediei naţionale.
Totuşi, PIB-ul pe cap de locuitor în funcţie de regiuni evidenţiază anumite diferenţe. În timp ce regiunea de N-E rămâne în urmă, prăpastia dintre celelalte trei regiuni şi restul ţării începe să se reducă", se arată în ultimul raport al Grupului de Economie Aplicată (GEA) - "România şi Agenda Lisabona".
În consecinţă, autorii raportului relevă faptul că este necesară o reformă a cheltuielilor publice, dar şi că ar trebui găsit un compromis între creşterea cheltuielilor publice şi nevoia de a reduce inflaţia. De asemenea, trebuie evitat "ciclul politic" al economiei şi trebuie introdusă programarea bugetară multianuală