Catedrala Neamului va fi „nici mare, nici mică, netrebuind să dea impresia că striveşte“
Arhitectul va fi ales dintre cei care nu au demolat biserici
La 10.00 fix, ieri dimineaţă PF Patriarh Daniel a dat binecuvântarea începerii slujbei de sfinţire a locului viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului. În cadrul Tedeumului a fost rostită rugăciunea binecuvântării pietrei de temelie, piatră care a fost stropită cu aghiazmă şi pusă la temelia crucii care va marca viitorul altar al Catedralei Patriarhale, amplasată în spatele Palatului Parlamentului, pe Dealul Arsenalului. Piatra de temelie aşezată la baza viitorului edificiu are însemnată pe ea monograma creştină Is Hr Ni Ka şi a fost unsă cu untdelemn binecuvântat.
Patriarhul, a salutat prezenţa ierarhilor Bisericii Române, a delegaţiei Mitropoliei Basarabe condusă de ÎPS Vladimir, precum şi a înalţilor demnitari prezenţi: primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului Nicolae Văcăroiu, Emil Constantinescu, şi fostul prim-ministru Petre Roman. PF Daniel şi-a exprimat dorinţa ca lucrările de ridicare a catedralei să fie susţinute de Guvern, lucrările urmînd a fi terminate în 6-7 ani. Prea Fericitul Daniel a vorbit despre ,,necesitatea pastorală şi naţională” a catedralei, aceasta urmând să fie un simbol al identităţii naţionale. Catedrala va avea ca hram Înălţarea Domnului, zi de pomenire a tuturor eroilor români, precum şi hramul Sfântul Andrei, socotit Apostol al românilor.
Catedrala va avea hramul înălţarea Domnului şi sf Andrei
Întrebat de „Gândul” dacă proiectul arhitectului Bratiloveanu, aprobat de Sfântul Sinod în vremea Prea Fericitului Teoctist, este viabil, PF Daniel a subliniat că teologii vor stabili simbolismul viitorului edificiu, astfel încât catedrala să fie în acord cu ce se va stabili. Cert este că, arhitectul catedralei trebuie să aibă în CV construiri de l