Dihonie in Sfantul Sinod
Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, critica desfiintarea Colegiului Electoral Bisericesc de catre Sfantul Sinod. Reprezentantii Patriarhiei sustin ca nu este vorba de critici, cu toate ca nemultumirile prezentate in Sinod marti seara au fost trimise presei ieri dupa-amiaza, in ciuda discutiilor de "lamurire" dintre ierarhi.
Intr-o scrisoare adresata Patriarhului Daniel si Sfantului Sinod, si citata de Mediafax, Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, sustine ca noua procedura pentru alegerea ierarhilor, fara participarea preotimii si a mirenilor, "sufera de importante vicii de fond", fiind "anticanonica, antieclesiala si inoportuna". Bartolomeu a propus ca "insertia parazitara" din proiectul de statut, elaborata si propusa de Cancelaria Sfantului Sinod si care prevede desfiintarea Colegiului Electoral Bisericesc, "sa se considere nula si neavenita".
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Costel Stoica, ne-a declarat ca "scrisoarea a fost prezentata marti si a fost discutata miercuri, s-a votat, iar imensa majoritate a decis in favoarea propunerii sinodale, considerata ca fiind un progres". In aceste conditii, fara prea multi sustinatori, spune Stoica, "Bartolomeu intelege ce inseamna activitatea colegiala in Sinod si care este disciplina de lucru", precizand ca "exista unitate in diversitate, nu unitate de sistem totalitar".
Mitropolitul Bartolomeu a mai propus in scrisoarea sa reglementarea unor criterii de integritate morala a membrilor mireni din adunarile eparhiale, in sensul ca nici unul dintre ei "nu este membru al vreunui partid politic, ca nu a colaborat si nici nu colaboreaza cu nici o structura de informatii secrete din tara sau din strainatate si ca nu poseda decat bunuri dobandite pe cale cinstita". Purtatorul de cuvant al Patriarhiei a refuzat sa dea un raspuns ferm referitor