"Coborand din avion pe aeroportul din Timisoara, calatorul poate avea impresia sa este in nordul Italiei. Publicitatea si indicatoarele sunt bilingve, in romana si italiana. Sunt, de multe ori, cuvinte identice cele doua limbi fiind foarte apropiate de latina. Insa, de la jumatatea lui noiembrie, relatiile intre veri s-au racit - guvernul italian a adoptat un decret de expulzare care vizeaza in principal resortisantii romani stabiliti in Peninsula".
Asa incepe unul dintre articolele publicate in editia de joi a cotidianului "Le Monde" care incearca sa raspunda, pe o intreaga pagina, la intrebarea privind viitorul zecilor de mii de italieni in Romania, multi dintre ei, oameni de afaceri de succes. Autorul articolului nu uita sa le explice cititorilor francezi contextul in care opinia publica italiana a devenit ostila noului val migrator roman, peste 500 000 dupa cifre neoficiale. In consecinta, actele de agresiune impotriva resortisantilor romani s-au inmultit in Italia, iar cotidianul subliniaza ca aceasta xenofobie risca sa aduca mari prejudicii schimburilor economice intre cele doua tari.
Roma este primul partener economic al Bucurestiului, cu 22 000 de intreprinderi italiene in Romania, fata de numai 7 000 de firme romanesti deschise in Italia. Marile intreprinderi italiene au inceput sa se teama de posibile represalii in Romania, tara pana acum prietena. Romanii au inceput sa nu-i mai vada cu ochi buni pe italienii stabiliti la ei, scrie ziarul, care da exemplul unui angajat la centrala nucleara de la Cernavoda care a inceput sa se mire cum de inginerii italieni sunt platiti cu zeci de mii de euro pe luna, nefiind atat de competenti cum pretind.
Criza dintre cele doua tari ar putea avea de asemenea repercusiuni in agricultura intrucat, potrivit ministrului de resort de la Roma, italienii au cumparat in Romania 2% din suprafata a