Dietele ţinute la întâmplare şi obsesia îngrăşatului pot duce la anorexia nervoasă
O persoană cu această afecţiune îşi limitează aportul caloric la doar câteva alimente
Dietele pe care le ţinem la întâmplare, fără să consultăm un specialist, nu sunt cea mai bună soluţie pentru sănătatea psihică şi fizică. Ne confruntăm din ce în ce mai des cu cerinţa de a arăta ca un manechin profesionist (dimensiunile de 90-60-90), astfel de „modele” fiind văzute în reclame etc. Mai este şi dorinţa adolescentelor şi a femeilor, în general, de a arăta cât mai bine.
Dar cât de tare ne afectează toate acestea? Cât de mult ne pot afecta dispoziţia, randamentul şi imaginea despre noi? Regimul alimentar tinut „după ureche” sau curele drastice pe care multe femei le practică pot avea drept urmare tulburări de alimentaţie: anorexia sau bulimia nervoasa.Acestea sunt tulburări de natură psihică, având la baza perceperea distorsionată a imaginii propriului corp şi frica persoanei în cauză de a nu se îngrăşa. De regulă, pierderea în greutate se realizează, în primul rând, prin reducerea cantităţii de alimente ingerate.
Frica de kilogramele în plus schimbă percepţia asupra siluetei
Această tulburare este mai frecventă la fete decât la baieţi, fiind legată şi de preferinţele sociale în ceea ce priveşte „moda”, adică aspectul siluetei de care aminteam la început. Modelele suplimentare de pierdere în greutate include purgaţia (adică vărsăturile autoprovocate, abuzul de laxative, de diuretice sau numeroase clisme), precum şi exerciţiile fizice intense sau excesive. Aceste persoane, care au un astfel de comportament, se tem foarte mult să nu ia în greutate sau să devină obeze. Chiar dacă pierd în greutate, frica lor nu dispare, ci creşte în continuare.
Alte persoane realizează că sunt slabe, dar sunt în continuare foarte preocupate de faptul că anumite părti