Ieri, un grup de 14 persoane private de libertate din Penitenciarul Braila au avut parte de o iesire in comunitate pentru a efectua o vizita la Muzeul de Istorie al Brailei. Actiunea a fost organizata de Serviciul de Interventie Psihosociala (SIP) din cadrul institutiei, care a incheiat un protocol de colaborare cu Muzeul de Istorie, si face parte din seria de manifestari organizate pentru a marca Ziua Nationala a Romaniei sarbatorita pe 1 Decembrie. In jurul orei 10.30 detinutii au ajuns la Muzeu insotiti de cadre ale Penitenciarului si de seful SIP, inspector principal Paul Purcaroiu, ei fiind intimpinati de un profesor de istorie care le-a prezentat expozitia.
"In vederea diminuarii impactului revenirii in comunitate dupa executarea pedepselor privative de libertate, Serviciul de Interventie Psihosociala desfasoara o serie de activitati in comunitate, cu caracter educativ si stimulativ, cu scopul dezvoltarii si incurajarii unor comportamente prosociale, precum si dinamizarea relatiilor cu mediul de suport", a precizat purtatorul de cuvint al Penitenciarului, subinspector sef Simona Cioara.
Cei 14 detinuti care au mers in vizita la muzeu au fost selectionati in functie de mai multe criterii, respectiv sa nu aiba abateri disciplinare, sa participe cu interes la programe si activitati educative si psihoterapeutice si sa dispuna de capacitatile impuse de specificul acestui tip de activitate.
In cadrul expozitiei, persoanele private de liberate au putut admira obiecte si unelte, arme si mobilier provenind din perioada veche - epoca pietrei, perioada medievala si din epoca moderna si contemporana a orasului. Unul dintre detinuti, aflat in spatele gratiilor de patru ani si care va fi pus in libertate peste citeva zile, ne-a spus ca astfel de iesiri sint binevenite, dar a recunoscut ca atunci cind va fi liber nu va mai merge in vizita la m