Presedintii comisiilor juridica, de statut si de regulament din Camera au stabilit joi ca drepturile de cazare ale parlamentarilor trebuie acordate dupa criteriul domiciliului din cartea de indentitate si recomanda returnarea banilor de catre cei care au folosit aceste sume in alte scopuri.
In lipsa unei decizii clare privind sanctionarea parlamentarilor chiriasi, liderii comisiilor respective vor recomanda Biroului Permanent al Camerei Deputatilor sa ceara parlamentarilor sa returneze banii in cazul in care se dovedeste ca au domiciliul in Bucuresti sau daca au folosit sumele respective in alte scopuri decat plata chiriei.
Problema ramane insa nerezolvata atata vreme cat mai multi parlamentari isi declara domicilul in circumscriptia de care apartin, dar detin proprietati in Capitala.
Presedintele Comisiei juridice din Camera, conservatorul Sergiu Andon, a precizat ca a avut joi o intalnire preliminara cu presedintii comisiilor de statut, Ioan Bivolaru (PSD) si pentru regulament, Titu Gheorghiof (PNL), precum si cu chestorul Camerei Deputatilor, Miron Ignat. In cadrul discutiilor, s-a prefigurat o schita de punct de vedere care va fi pusa in discutia comisiilor, urmand sa fie trimisa Biroului Permanent.
Potrivit lui Andon, in prezent este in vigoare o lege din mai 2006, al carui criteriu principal este domiciliul. In concluzie, drepturile de cazare "trebuie acordate doar in functie de criteriul domiciliului, prevazut de lege, (domiciliul - n.r.) inscris in actul de indentitate".
Presedintele Comisiei juridice a explicat, de asemenea, ca optiunile pentru cazare au fost facute la inceputul legislaturii pe baza unei legi care data din 1991 si care fusese modificata ultima oara in 2003, act care nu avea criteriul domiciliului si prevedea general drepturi pentru toti senatorii si deputatii.
In urma di