Ultimul raport ONU consideră că niciodată omenirea n-a avut de înfruntat un pericol atât de grav. Încălzirea globală constituie cea mai mare ameninţare la adresa dezvoltării umane. Ultimul raport ONU consideră că niciodată omenirea n-a avut de înfruntat un pericol atât de grav.
Încălzirea globală constituie cea mai mare ameninţare la adresa dezvoltării umane. Aceasta este concluzia raportului "Combaterea schimbărilor climatice: solidaritatea umană într-o lume divizată", realizat de Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi prezentat concomitent la New York şi în Brazilia.
Raportul analizează situaţia în care se află populaţia a 177 de ţări. Autorii au evaluat, de asemenea, impactul pe care fenomenul de încălzire globală îl va avea asupra starii de sănătate, speranţei de viaţă şi educaţiei locuitorilor din statele respective.
Raportul apare într-un moment deosebit, având în vedere că, peste câteva zile, la Bali, în Indonezia, vor avea loc negocierile pentru semnarea unui nou acord multilateral cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Noul acord urmează să intre în vigoare începând cu 2012, atunci când Protocolul de la Kyoto va lua sfârşit. Raportul PNUD propune "o abordare în paralel" a problematicii încălzirii globale: pe de o parte, reducerea emisiilor de gaze, iar, pe de altă parte, cooperarea internaţională în ceea ce priveşte adaptarea la schimbările climatice.
Autorii raportului recomandă ţărilor dezvoltate să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 80 la sută până în 2050 şi, în plus, să plaseze problematica adaptării la schimbările climei în centrul parteneriatelor internaţionale pentru reducerea sărăciei.
Conform raportului, lumea se îndreaptă către un "moment de răscruce" care ar putea avea ca rezultat izolarea ţărilor sărace de restul lumii. Schimbările climatice s