Un raport al Comisiei Europene dezvăluie planurile de reducere a poluării pe continentul nostru, pentru viitorii 20 de ani. La Conferinţa Naţiunilor Unite de la Bali, care va avea ca subiect Un raport al Comisiei Europene dezvăluie planurile de reducere a poluării pe continentul nostru, pentru viitorii 20 de ani.
La Conferinţa Naţiunilor Unite de la Bali, care va avea ca subiect problema încălzirii globale, Uniunea Europeană va fi prezentată drept model pentru toate celelalte state ale lumii, pentru modul în care gestionează programul de reducere a poluării. Cu câteva zile înainte de negocierile din Indonezia, unde, între 3 şi 14 decembrie, se vor întâlni lideri veniţi din toate ţările lumii, Comisia Europeană a dat publicităţii cifrele care arată cât de bine şi-au respectat angajamentele, asumate prin semnarea Protocolului de la Kyoto, statele Uniunii Europene.
Înţelegerea de la Kyoto a fost parafată de 36 de state în decembrie 1997 şi a intrat în vigoare în februarie 2005. Între timp, numărul ţărilor care au decis să reducă emisiile de gaze ce provoacă efectul de seră a ajuns la 172, cu câteva excepţii notabile: Statele Unite, China şi Australia. Seceta din ultimii ani i-a determinat însă pe australieni să aducă la conducerea ţării un partid care a promis că va adopta hotărârile de la Kyoto. Preşedintele Franţei a obţinut serioase angajamente şi de la liderii americani şi chinezi. Şi, cum schimbarea climei a devenit între timp evidentă pentru oricine, e de aşteptat că la Bali toate statele lumii vor accepta să ia măsuri severe împotriva poluării.
Obiective "realizabile"
Comisia Europeană consideră că cele 15 state europene care au semnat iniţial Protocolul de la Kyoto îşi vor putea respecta angajamentul de a reduce până în 2012 cu 8% nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră, raportat la valorile măsurate în 1990. Stavros Dimas, comisa