Faptul ca Anne Lauvergeon, fiica unui istoric si nepoata unui arheolog, a fost atrasa de antichitati nu a mirat pe nimeni, scrie International Herald Tribune. Dar pasiunea ei a durat pana in clipa in care unchiul ei a dus-o la un sit arheologic intr-o vara. "Am descoperit ca arheologia implica mult praf, maini murdare si mers in patru labe prin pamant si praf", povesteste Lauvergeon, care acum, la 48 de ani, conduce compania de energie nucleara Areva.
Lungul drum de la maini murdare la o tinuta la patru ace a fost greu si sinuos, dar in final Lauvergeon a devenit una dintre cele mai puternice femei de afaceri din Franta. "Am vrut mereu sa fiu independenta. De la 15-16 ani am inceput sa lucrez pe timpul verii, ceea ce era o raritate printre tinerii francezi", spune directoarea Areva.
In ultimii ani, energia nucleara a fost privita ca o metoda nepotrivita de obtinere a energiei. SUA, Germania si Japonia au aratat o atitudine rezervata fata de extinderea uzinelor nucleare pe teritoriile lor, iar tarile care nu detineau centrale nucleare, cum sunt Italia sau Polonia, au refuzat sa le construiasca. Cu toate acestea, afacerile cu energie nucleara au revenit la viata, in mare parte sustinute de oameni ca Lauvergeon.
Deoarece costurile carburantilor fosili (petrol si gaze naturale) sunt in ultima vreme volatile, iar emisiile de dioxid de carbon rezultate in urma folosirii unor astfel de combustibili sunt tot mai greu de stapanit, promotorii energiei nucleare au intrat in actiune.
Companiile Westinghouse, General Electric si Areva, care se ocupa cu proiectarea si construirea uzinelor nucleare, au incheiat in ultima perioada o serie de contracte in tarile asiatice, in special cu China. Urmatoarea destinatie pentru construirea de uzine nucleare sunt tarile dezvoltate din Vest, ca Marea Britanie, Germania, tarile scandinave si SUA.
"Nu este delo