Legislativul de la Strasbourg şi-a învăţat complet lecţia doar după rata de participare slabă de la euroalegerile din România
Seria slabă a ratelor de participare a electoratului comunitar la alegerile pentru Parlamentul European a tras un semnal de alarmă forului, care a remarcat dezinteresul tot mai mare în rândul cetăţenilor faţă de această instituţie.
Drept urmare, marcaţi şi de recentele euroalegeri din România, unde doar 29% din electorat s-a prezentat la urne, parlamentarii au aprobat un nou set de reguli pentru a impulsiona interesul europenilor de rând din statele membre pentru viitoarele europarlamentare din 2009, informează „EUObserver”.
Astfel, deputaţii europeni au declarat că partidele politice europene - în număr de zece - ar trebui să poată utiliza fonduri publice pentru finanţarea campaniilor electorale. Ei au aprobat de asemenea înfiinţarea fundaţiilor politice, instituţii care vor primi anul următor, şapte milioane de euro din fondurile europene, vor fi afiliate unui partid şi vor avea misiunea de a educa populaţia în privinţa instituţiilor europene.
VIITORUL PREŞEDINTE AL COMISIEI, MIJLOC DE CONŞTIENTIZARE A ELECTORATULUI
Comisarul european pe probleme de comunicare, Margot Wallstrom, care, de altfel, a făcut această propunere încă de la începutul acestui an, a salutat decizia. „Europa are nevoie de dezbateri serioase şi controverse politice pentru a implica cetăţenii”, a precizat ea.
E drept că rata scăzută de participare reprezintă demult o sursă de frustrări pentru parlamentarii europeni, iar aceasta pare să se acutizeze în perspectiva intrării în vigoare în 2009 a noului Tratat, potrivit căruia puterea acestora de a participa la procesul legislativ împreună cu statele membre s-a dublat, incluzând şi o serie de probleme sensibile.
Europarlamentarii speră ca prevederile Tratatului potrivit cărora vi