Nivelul scăzut din sânge al colesterolului bun creşte riscul apariţiei problemelor de inimă şi încetineşte recuperarea după un atac cerebral, relevă un studiu efectuat la Institutul de Îngrijiri Medicale din Philadelphia, SUA.
Studiul a mai arătat că nivelul mare din organism de aminoacid numit homocisteină (care se obţine din consumul de carne roşie), de asemenea, încetineşte recuperarea după un atac cerebral. Cercetătorii au declarat că cei care au un nivel scăzut de colesterol bun, un nivel mare de homocisteină şi sunt diabetici au de două ori mai multe şanse ca după un atac cerebral să se recupereze mai greu, să ramână cu dizabilităţi şi să aibă funcţiile cognitive mai slabe.
Studiul a fost făcut pe 3.680 de femei şi bărbaţi, cu vârsta de peste 35 de ani şi care avuseseră un atac cerebral moderat în ultimile trei luni. Voluntarii au făcut teste cognitive şi de abilitate fizică. Studiul a durat aproximativ doi ani.
Rezultatele au scos la suprafaţă care sunt factorii care împiedică recuperarea totală după un atac cerebral. Aceşti factori sunt nivelul scăzut de colesterol bun, cel crescut de homocisteină, vârsta înaintată, dacă pacientul a mai avut atacuri cerebrale în trecut, dacă suferă de diabet, dacă atacul cerebral are loc în emisfera stângă etc.
Toţi aceşti factori îl fac pe un pacient să se recupereze foarte greu după un atac cerebral. S-a mai observat că cel mai greu, se recuperează cei cu vârste peste 57 de ani şi cu nivele mari de homocisteină în corp. Acest nivel crescut de aminoacid din organism se identifică cu probleme de inimă şi de rinichi şi cu nivele scăzute de vitamina B6, B12 şi acid folic. (Ş.C.)
Nivelul scăzut din sânge al colesterolului bun creşte riscul apariţiei problemelor de inimă şi încetineşte recuperarea după un atac cerebral, relevă un studiu efectuat la Institutul de Îngrijiri Medicale din Philadelphia, S