Creditarea populatiei va incetini in 2008, in conditiile in care pe pietele internationale costul fondurilor a crescut dupa turbulentele din vara, iar bancile locale sunt nevoite sa recurga la finantari externe, pe fondul economisirii interne slabe.
"Cu toate acestea, creditul pentru populatie, in special cel de consum, va continua sa creasca rapid, depasind media tarilor din regiune", spune Rozalia Pal, senior-economist al UniCredit Tiriac Bank.
Pe fondul cererii mari de credite, avutia financiara neta a populatiei (calculata ca diferenta intre activele financiare detinute si datoriile contractate) va scadea anul acesta la 10% din PIB, fata de 11%, cat era in 2006.
Un studiu privind averea populatiei din tarile din Europa Centrala si de Est realizat de UniCredit arata ca in Romania activele financiare ale clientilor individuali vor urca la 26% din PIB anul acesta, 29% in 2008 si respectiv 31% in 2009. In acelasi timp insa datoriile financiare vor creste la 16% din PIB anul acesta, 19% la anul si 21% in 2009. La sfarsitul acestui an, romanii vor avea in medie active financiare de 1.440 de euro, in timp ce datoriile se vor ridica la 888 de euro, plasand astfel Romania pe ultimul loc intre tarile din regiune. Avutia financiara neta va fi astfel de circa 550 de euro.
Rozalia Pal arata ca daca se exclud creditele contractate pentru investitii imobiliare, atunci avutia financiara corectata ar fi de 710 euro pe locuitor.
Cea mai mare parte a activelor financiare detinute de populatie este reprezentata de depozite bancare, care detineau o pondere de 68% in decembrie trecut. Analistii UniCredit estimeaza ca ponderea acestora va urca in urmatorii doi ani pana al 73%. Pe locul al doilea se situeaza plasamentele in actiuni si obligatiuni, cu o pondere de 27%, la sfarsitul lui 2006. pana in 2009 ponderea va cobori la 21%, in timp ce plasamentele in