>> Momentan, China este principalul câştigător, iar cele mai frecvente ţinte sunt SUA, Germania şi Marea Britanie. Spionajul cibernetic ia o amploare tot mai mare, iar atacurile hackerilor au >> Momentan, China este principalul câştigător, iar cele mai frecvente ţinte sunt SUA, Germania şi Marea Britanie.
Spionajul cibernetic ia o amploare tot mai mare, iar atacurile hackerilor au devenit principala ameninţare la adresa securităţii informatice. Cel mai îngrijorător este faptul că ciberspionajul a început să fie practicat la nivel de instituţii.
Guverne şi organizaţii din 120 de ţări recurg la această metodă în încercarea de a obţine informaţii politice, militare, economice şi tehnice, potrivit unui raport al McAfee, companie americană specializată în producţia de software din domeniul siguranţei informatice.
Ceea ce a început ca o joacă a unor puşti teribili şi talentaţi s-a transformat într-un adevărat război cibernetic, iar situaţia se va înrăutăţi dacă nu se iau urgent măsuri, avertizează Jeff Green, vicepreşedinte la una dintre diviziile McAfee.
Debutul acestui conflict a avut loc în acest an, odată cu atacul din mai asupra mai multor instituţii guvernamentale, bănci şi organizaţii media din Estonia. Atacurile veneau dinspre Rusia, suspectându-se un amestec al Kremlinului, iritat de mutarea unui monument al soldaţilor sovietici din Tallinn, conform NATO. De altfel, raportul McAfee a fost realizat cu ajutorul informaţiilor oferite de experţi ai Alianţei Nord-Atlantice, FBI şi ai Organizaţiei pentru Lupta împotriva Crimei Organizate din Marea Britanie.
99% din atacuri, nedepistate
În ultimele 12 luni, guvernele din Statele Unite, Germania, Marea Britanie, India, Noua Zeelandă şi Australia au anunţat că au fost ţinta unor atacuri cibernetice în mai multe rânduri. Principalul suspect, China, a negat orice implicare. Experţii