Pentru Traian Băsescu lichidarea lui Călin Popescu Tăriceanu a devenit scop in sine. Şi astfel, cu toate energiile concentrate exclusiv pe bătălia cu Guvernul, Traian Băsescu şi-a neglijat obligaţiile de şef de stat.
Traian Băsescu a intreprins o vizită de stat in Spania. Deşi domnia sa a beneficiat de protocolul dedicat unui preşedinte, de pe agenda discuţiilor au lipsit temele specifice unui şef de stat. Intreaga călătorie a fost cheltuită pentru a vedea şi discuta problemele romănilor care lucrează in Spania. Dacă ţinem cont şi de gafa prin care Traian Băsescu a administrat un ghiont italienilor, putem considera vizita drept o replică la cea intreprinsă de premier la Roma. Astfel, preşedintele a sacrificat o vizită de stat pe altarul bătăliei cu Guvernul şi, mai ales, cu liderul PNL.
Am văzut recent, intr-o peliculă americană de la tv, o scenă ale cărei dedesubturi psihologice m-au amuzat. O creatoare de modă, aparţinănd lumii bogate dintr-un orăşel, stănd la coadă la casa unui supermarket, se enervează că o pereche trecuse inainte. La inceput sub forma unor observaţii superioare, din vărful buzelor, comportamentul doamnei o ia razna mai apoi: ii insultă pe cei care trecuseră inainte, se ceartă cu cel de la casă (un băieţaş), e gata-gata să se ia la bătaie cu managerul sosit la faţa locului, trănteşte cumpărăturile, intr-un cuvănt, iscă un tărăboi de care ii e ruşine mai tărziu, cănd ajunge la spital cu nasul rupt din ciocnirea furioasă cu o uşă de sticlă. De ce m-au amuzat resorturile psihologice ale scenei? Pentru că ele trimiteau la logica fatală a unui scandal in care un om normal se cufundă de la un moment la altul sub biciul nervilor dezlănţuiţi.
Ceva asemănător s-a petrecut şi cu Traian Băsescu in relaţia sa cu premierul Călin Popescu Tăriceanu. După ce a optat să-l numească premier, Traian Băsescu a crezu