Pe etichetă scrie produse de post. Te uiţi la lista de ingrediente. Nu scrie nici carne, nici lapte, nici ouă. Iţi zici că este sigur. Numai că sunt aditivi alimentari care ne pot "spurca" postul.
Pe etichetă scrie produse de post. Te uiţi la lista de ingrediente. Nu scrie nici carne, nici lapte, nici ouă. Iţi zici că este sigur. Numai că sunt aditivi alimentari care ne pot "spurca" postul.
Industria alimentară ii supune pe cei care vor să postească la o serie de incercări, care mai de care mai complicate. Nu numai laptele, carnea şi ouăle trebuie evitate. Sunt şi aditivi alimentari care pot transforma un produs aparent de post intr-unul de dulce. Sunt anumite E-uri care sunt obţinute exclusiv din surse animale şi altele care pot fi realizate atăt pe cale chimică, dar pot fi şi extrase din diverse surse animale.
Pentru că producătorii nu fac nici o precizare in acest sens, in perioada postului trebuie să fim atenţi la toate produsele care conţin E120 (roşu coşenilă), 474 (sucrogliceride), E 477 (esterii propilenglicolului cu acizi graşi), E 570 (acizi graşi), E 620(acid glutamic), E 621 (monoglutamat de sodiu), E 901 (ceară de albine) şi E 904 (shellac).
ADITIVII. Sucrogliceridele, E 474, sunt emulgatori şi agenţi de tratare a făinii obţinuţi atăt artificial, dar pot fi extrase şi din surse animale. Se poate găsi in produse de post ca şerbet, deserturi pe bază de fructe sau cereale, guma de mestecat, sosuri, suplimente alimentare chiar şi in unele băuturi. E 477 este un aditiv alimentar asupra căruia nu s-a făcut o evaluare definitivă, astfel incăt nu este indicat un consum ridicat. Totuşi, s-a stabilit o doză zilnică admisă de 25 mg/kg corp.
Acizii graşi, E 570, se găsesc atăt in alimente (gumă de mestecat, produse de patiserie), căt şi in preparate farmaceutice. In industria alimentară este uti