Academicianul Dan Berindei ne vorbeşte despre paşii parcurşi de romăni spre Unirea istorică de la 1 Decembrie 1918. Academicianul Berindei este vicepreşedintele Academiei Romăne şi preşedinte de onoare al Secţiei de Ştiinţe Istorice.
Jurnalul Naţional: Care au fost premisele Unirii de la 1 Decembrie 1918?Academician Dan Berindei: Cel dintăi factor determinant a fost chiar procesul care era in curs de dezvoltare, incepănd cu Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 a celor două ţări, a Moldovei şi a Ţării Romăneşti. Din acel moment, perspectiva desăvărşirii se deschisese. Acest proces s-a consolidat pe parcurs şi a fost accelerat prin drumul pe care l-a ales impăratul Franz Iosef in 1867, atunci cănd a hotărăt soluţia dualistă pentru problemele imperiului său prin care doar două naţiuni ale monarhiei au primit intăietate. Din acel moment, cursul spre ieşirea celorlalte de sub autoritatea imperială a fost deschis.
RăzboiCum putem descrie drumul parcurs de romăni spre unitatea naţională?Intre dorinţe, năzuinţe şi realizări e un drum lung. Sigur că drumul acesta nu a putut fi parcurs uşor. In Transilvania, el s-a concretizat prin constituirea unui partid al romănilor, intăi bifurcat şi apoi unificat, ca şi prin puternice manifestări in genul Memorandumului. A avut loc o evidentă radicalizare a procesului de unificare cu statul romăn ce se formase dincolo de Carpaţi. Trebuie, de asemenea, să ţinem cont şi de alte premise, in speţă, situaţia internaţională. Europa se impărţise in două tabere, şi marea conflagraţie era in perspectivă. Era limpede că in cazul unui conflict aveau să se petreacă schimbări fundamentale. Romănia a ales, după o perioadă de neutralitate, tabăra Aliaţilor (Imperiul Rus, Franţa, Imperiul Britanic), ostilă Puterilor Centrale (Austro-Ungaria, Imperiul German, Imperiul Otoman, Bulgaria). Evident, alegerea aceasta a fost dete