Scandalul legat de posibila fraudare a concursului pentru funcţii în Parchete a dus la învinuirea a patru magistraţi Situaţia fără precedent din justiţie legată de posibila fraudare a
Scandalul legat de posibila fraudare a concursului pentru funcţii în Parchete a dus la învinuirea a patru magistraţi
Situaţia fără precedent din justiţie legată de posibila fraudare a concursului de numire în funcţii la Parchete ar putea scoate la iveală un sistem în care corupţia este la ea acasă.
Mai mulţi procurori şi membri ai Comisiei de examinare la concursul de numire în funcţii de conducere din Ministerul Public au fost audiaţi ieri la DNA, într-un dosar privind posibila fraudare a concursului. Potrivit unor surse judiciare, patru persoane au fost deja puse sub învinuire în acest dosar, trei dintre acestea sunt candidate pentru postul de şef de Parchet şi un procuror care a fost implicat în organizarea concursului.
Un singur nume s-a "scurs" din anchetă: Sterian Guli, prim-procuror la Parchetul Judecătoriei Urziceni, acuzat de dare de mită, cel care a câştigat concursul pentru conducerea Parchetului Capitalei. Preşedintele Comisiei de examinare, Gabriela Ghiţă, fost procuror general adjunct al României, a declarat anchetatorilor că în data de 24 noiembrie a.c., cu o zi înaintea examenului, au fost redactate subiectele, plicurile au fost sigilate şi închise într-un seif. Ele au fost deschise în data de 25 noiembrie în prezenţa candidaţilor.
Conform unor surse judiciare, fraudarea s-ar fi făcut la evaluarea proiectului privind managementul instituţiei şi exercitarea atribuţiilor specifice funcţiilor de conducere. De altfel, la proba scrisă, ambii candidaţi la Parchetul Capitalei au luat note destul de mici. Sterian Guli a primit 7,20, iar actualul prim-procuror, Dragoş Nestor, a luat nota 6,80. Proiectul de management al lui Guli a fost evaluat cu