Domneau peste un regat nou format. Dar nu erau incoronaţi. Ferdinand şi Maria au dorit să fie incoronaţi oficial. Evenimentul a avut loc la Alba-Iulia, oraşul de legendă al romănilor.
Două simboluri ale Romăniei s-au... cunoscut. Regii Unirii şi oraşul primei Uniri din istorie, Alba-Iulia. Incoronarea de la 15 octombrie 1922 a constituit momentul de glorie al Monarhilor, dar şi al desăvărşitei Romănii Mari.
Ionela Mircea, muzeograf la Muzeul Naţional al Unirii din Alba-Iulia vorbeşte despre actul solemn de la Alba-Iulia. "Incă din 1921 apare ideea ca unirii tuturor romănilor să i se confere un plus de imagine la nivel european prin incoronarea solemnă a regelui Ferdinand,«primul rege al tuturor romănilor». Ideea nu s-a concretizat imediat din cauza certurilor dintre liderii partidelor politice, incoronarea amănăndu-se cu un an. Iar ca loc de desfăşurare a unui asemenea eveniment a fost ales oraşul Alba-Iulia, situat in inima Transilvaniei, oraş cu puternică incărcătură istorică, loc sacru pentru romănii transilvăneni. La 15 octombrie 1922 a avut loc ceremonia de incoronare a regelui Ferdinand şi a reginei Maria, ca regi ai Romăniei Mari. Această ceremonie s-a desfăşurat la Catedrala Incoronării din Alba-Iulia, ridicată in perioada 1921-1922 tocmai pentru a adăposti acest eveniment. Ea a simbolizat actul unirii tuturor romănilor sub sceptrul aceluiaşi monarh. Planurile ansamblului au fost realizate de arhitectul Victor Ştefănescu, iar execuţia a fost incredinţată inginerului Tiberiu Eremia".
FESTIVITATEA REGILOR. Conform datelor istorice, la festivităţile de la Alba-Iulia au luat parte reprezentanţi din 13 state ale lumii ca o confirmare internaţională a Marii Uniri. Printre aceştia au fost prezenţi la ceremonia de incoronare a regelui Ferdinand I şi a reginei Maria, reginele Maria a Iugoslaviei şi Elisabeta a Greciei, p