CE BEM, CE MĂNCÃ...M
Părjoalele vegetale Aldis par o soluţie foarte bună in perioada postului. Compoziţia lor insă poate spune altceva: "proteină vegetală din soia, amidon din cartofi, ulei vegetal, sare, apă, condimente, zaharuri, arome, pesmet, stabilizator: di-polifosfaţi de sodiu E 450 şi E 452, antioxidan: acid ascorbic E 300, izoascorbat de sodiu E 301, agent de ingroşare: caragenan E 407, potenţiator de aromă: glutamat monosodic E 621."
CE BEM, CE MĂNCÃ...M
Părjoalele vegetale Aldis par o soluţie foarte bună in perioada postului. Compoziţia lor insă poate spune altceva: "proteină vegetală din soia, amidon din cartofi, ulei vegetal, sare, apă, condimente, zaharuri, arome, pesmet, stabilizator: di-polifosfaţi de sodiu E 450 şi E 452, antioxidan: acid ascorbic E 300, izoascorbat de sodiu E 301, agent de ingroşare: caragenan E 407, potenţiator de aromă: glutamat monosodic E 621."
ANALIZÃ.... Părjoalele vegetale sunt un produs pe bază de soia şi amidon rafinat din cartofi, ulei vegetal din sursă botanică nespecificată, sare, condimente (nu ni se spune de care), zaharuri nespecificate, pesmet şi o serie de aditivi alimentari din categoria stabilizatorilor, antioxidanţilor, agenţilor de ingroşare şi potenţiatorilor de aromă.
Savoarea produsului este dată de potenţiatorul de gust şi aromă, gutamatul monosodic care stimulează puternic apetitul. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare atrage atenţia că E 621 are in compoziţie compuşi de transformare metabolică care au efect neurotoxic. Monoglutamatul de sodiu poate produce persoanelor sensibile dureri de cap, slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură in antebraţ şi ceafă, modificări de ritm cardiac şi respiraţie dificilă. De asemenea, poate declanşa persoanelor sensibile maladiile Hungtington, Alzheimer, Parkinson.