Portiunea de dig din dreptul localitatii Varsatura, care mai avea putin si ceda, in timpul viiturii de pe Dunare, din primavara lui 2006, are sanse sa intre, de anul viitor, intr-un proces de consolidare. Cu destul de mare intirziere - daca se tine cont ca guvernantii de la Bucuresti au promis, in aprilie 2006, ca imediat ce se va retrage Dunarea in matca, va incepe reparatia digului! Pina in prezent abia s-a finalizat proiectul de executie. Acesta a fost realizat de firma "Aquaproiect" Bucuresti si prevede inaltarea cu 50 cm a digului, pe o lungime de 3,2 kilometri. Totodata, latura dinspre Dunare va fi betonata, iar pe axul digului se vor infige palplanse care vor crea un ecran destinat etanseizarii si consolidarii. Termenul de executie a lucrarii se va intinde pe durata a trei ani. Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Braila a declarat, ieri, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural, ca pe 21 decembrie se va tine licitatia pentru stabilirea constructorului. Pina in prezent, au cumparat caietul de sarcini sase firme specializate in astfel de operatiuni.
Licitatia va fi organizata la nivelul Directiei Apelor Buzau, de care apartine SGA Braila. Pentru proiectarea si consolidarea digului de la Varsatura au fost alocati 135.000 euro, din fonduri externe si din bugetul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.
In luna aprilie a anului trecut, cind Dunarea a atins o cota de 690 cm, la mira Braila, localitatea Varsatura si cartierele periferice ale Brailei au fost in pericol de inundatii, dupa ce in digul de aparare au aparut infiltratii si grifoane. Acesta a fost etanseizat provizoriu cu folii speciale si a fost suprainaltat cu saci de nisip, insa daca apele nu ar fi inceput sa se retraga, inundatia ar fi fost de neevitat.
Portiunea de dig din dreptul localitatii Varsatura, care mai avea putin si ceda, in timpul v