Românii care locuiesc în mediul rural ar putea să aibă de unde alege când vine vorba de servicii bancare. Aceasta, pentru că băncile comerciale ar putea include, pentru anii următori, în strategia de dezvoltare şi aceste zone. Potenţial există-mai ales cel de economisire, care este în creştere şi acest lucru este recunoscut chiar şi de Banca Naţională a României. Dincolo de faptul că românii de la ţară sunt mai strângători, în aceste zone ajung jumătate din sumele intrate în ţară de la românii care lucrează în străinătate.
„Din şase miliarde de euro remiteri anuale, conservator estimez că trei miliarde de euro se duc în mediul rural”, a explicat Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Centrale. Potrivit acestuia, depozitele constituite de persoanele din mediul rural vor putea asigura o parte însemnată a resurselor pe termen mediu, mai ales în cazul acelor instituţii care depind de liniile de credit acordate de băncile mamă. „Nu se va putea face banking în România doar pe resurse externe. Va trebui stimulată şi economisirea, care acum se găseşte foarte jos, undeva la 14% din PIB. Zona rurală va reprezenta un potenţial semnificativ”, a cometat Lazea. În prezent, economisirile românilor totalizează mai puţin de 15% din Produsul Intern Brut (PIB), cu 25% mai mic decât în ţările vecine.
De asemenea, bancherii cred că o mai mare atenţie trebuie acordată şi cererilor de finanţare venite din mediul rural care a devenit tot mai solvabil.
Deocamdată, la sate există 1.006 unităţi bancare, din care 867 aparţin CEC, 77 de agenţii şi sucursale revin primelor cinci bănci din sistem, iar 66 de unităţi sunt împărţite între restul băncilor prezente pe piaţă. O sucursală bancară deservea, la mijlocul acestui an, în medie 9.613 de locuitori din mediul rural, iar gradul de bancarizare se ridică la 31,5%. (L.H.)
Românii care locuiesc în mediul rural ar putea să