Vladimir Putin ar trebui sa se retraga in 2008, insa nimeni nu crede in plecarea sa, iar scenariile care sunt vehiculate cu privire la modalitatea prin care va ramane la putere ridica mai multe nelamuriri decat rezolva, comenteaza AFP.
"Putin intretine deliberat suspansul pentru a-si mentine marja de manevra pana la gasirea solutiei potrivite. Aceasta provoaca nervozitate in randul elitelor, care incearca sa ghiceasca, sa influenteze sau sa anticipeze decizia sa", comenteaza Maria Lipman de la Centrul Carnegie.
Aflat la putere din 2000, presedintele rus a dat asigurari in numeroase randuri ca nu va aduce modificari Constitutiei, care ii interzice sa candideze pentru un al treilea mandat consecutiv in martie 2008. El a spus insa si ca isi va pastra "influenta".
La 1 octombrie, Putin a provocat o surpriza anuntand ca va conduce lista partidului Rusia Unita la alegerile legislative din 2 decembrie. Apoi, manifestatiile si congresele care ii cereau sa ramana s-au inmultit in toata tara.
Multi analisti cred ca el va ramane la comanda Rusiei Unite, care va propune membrii guvernului si presedintele. Partidul va putea si sa-l destituie pe seful statului, daca obtine o majoritate de doua treimi in Parlament, un scenariu credibil avand in vedere ce spun sondajele.
Aleksandr Sohin, seful patronatelor si un apropiat al lui Putin, vorbea recent intr-un interviu acordat saptamanalului Itoghi despre un mecanism care i-ar permite lui Putin sa candideze din nou fara a modifica in vreun fel Constitutia, profitand de o lacuna a legii electorale. Ar fi vorba despre o demisie inainte de termen, dar aceasta trebuia sa intervina dupa fixarea datei alegerilor si inainte sa fie publicata aceasta in Monitorul Oficial (in termen de cinci zile), a explicat Sohin.
Data alegerilor, prevazute in principiu pentru 2 martie, a f