Preşedintele Venezuelei Hugo Chavez visează la o reformă constituţională. Astfel, circa 16 milioane de alegători au fost chemaţi ieri la urne pentru a decide, prin referendum, dacă susţin sau nu controversata reformă care, pe lângă faptul că vizează instaurarea unui stat „socialist”, i-ar permite lui Chavez să candideze la preşedinţie de câte ori are chef, adică să fie un fel de preşedinte pe viaţă. În plus, reforma i-ar permite preşedintelui să decreteze starea de urgenţă pe termen nelimitat şi să cenzureze informaţia pe timp de criză.
Reforma prevede scurtarea zilei de lucru, de la opt ore la şase, dar şi protecţie socială pentru muncitorii neoficiali cum ar fi vânzătorii ambulanţi. Chavez este foarte popular în rândul venezuelenilor săraci, dar tot mai contestat de clasa de mijloc. De când a devenit preşedinte în 1999, Chavez nu a pierdut niciun scrutin. De această dată emoţiile sunt mari, ultimele sondajele arătând că scorul va fi foarte strâns. Campania a fost marcată de violenţe şi proteste de stradă. Criticat chiar de susţinătorii săi pentru puterea exagerată pe care i-o conferă noua reformă, Chavez a încercat să prezinte referendumul ca fiind un plebiscit asupra persoanei sale. Evident că aliatul Cubei şi Iranului nu putea să uite SUA într-un moment atât de important.
„Cel care va spune DA va vota pentru Chavez, iar cel care va spune NU va vota pentru George W. Bush”, a spus liderul venezulean, citat de Reuters. Mai mult, a ameninţat SUA că le va priva de petrol în caz de tulburări după referendum, promiţând să majoreze preţul barilului de petrol la 200 de dolari în cazul unei ofensive împotriva Venezuelei. Preventiv, a trimis trupe în toate câmpurile petrolifere ale ţării şi rafinăriile pentru a le proteja. În ajunul scrutinului, el a acuzat CNN-ul că ar conduce „tirania mediatică mondială” împotriva lui şi că ar fi lansat un apel la uciderea