>> Aflaţi în "Adevărul literar şi artistic" de miercuri cum a devenit filmul cu Amza Pellea numărul 1 în România. Filmul "Nea Mărin miliardar", care a făcut istorie în cinematografia >> Aflaţi în "Adevărul literar şi artistic" de miercuri cum a devenit filmul cu Amza Pellea numărul 1 în România.
Filmul "Nea Mărin miliardar", care a făcut istorie în cinematografia românească, a fost conceput iniţial ca piesă de teatru în trei acte. Respinsă rând pe rând de conducerile celor mai importante teatre bucureştene, comedia a fost transpusă în peliculă dintr-o "răzbunare" colegială. Regizorul Sergiu Nicolaescu şi-a dorit să-l detroneze din topul vânzărilor pe Geo Saizescu, autorul filmului "Păcală".
Scriitorul Eugen Burada a semnat scenariul celei mai vizionate pelicule româneşti din toate timpurile împreună cu Vintilă Corbul şi Amza Pellea. El a declarat pentru "Adevărul literar şi artistic" că i-a propus lui Amza Pellea să facă un film care să-l aibă în centru pe "Nea Mărin". Amza Pellea a considerat însă că o piesă de teatru ar pune mai bine în valoare calităţile personajului.
După ce au definitivat textul, autorii le-au cerut mai multor directori de teatre să le monteze piesa, dar s-au izbit mereu de refuzuri. În ultimă instanţă a fost prezentată conducerii Teatrului de Comedie, unde era angajat Amza Pellea. Secretariatul literar a respins-o imediat, iar directorul Giurchescu n-a intuit potenţialul de succes al piesei şi a spus "Nu!".
Istoria unei rivalităţi
Scriitorul Eugen Burada a povestit pentru "Adevărul literar şi artistic" un episod picant din istoria apariţiei filmului "Nea Mărin miliardar". Aflat la premiera unui nou film de Sergiu Nicolaescu, Eugen Burada l-a auzit pe regizor spunând că este foarte supărat pe Geo Saizescu, autorul filmului "Păcală". Saizescu era directorul departamentului Cinema de la TVR şi refuzase să dea p