Bursa de energie OPCOM, pe care a ajuns sa se tranzactioneze peste 15% din consumul prognozat al Romaniei pentru anul 2007, este in pericol sa fie blocata daca Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) hotaraste ca participanti
Anul acesta, tranzactiile pe OPCOM s-au situat la un nivel record fata de situatia de acum doi ani, valoarea energiei tranzactionate ridicandu-se la aproximativ 500 de milioane de euro pentru cei 9,36 TWh tranzactionati pricipalul rol al bursei de energie fiind acela de a aduce un plus de transparenta in piata de profil. In prezent, jucatorii din piata energiei raporteaza contractele semnate catre OPCOM, care stabileste astfel disponibilul de energie si da celorlalti participanti, prin agregarea datelor din contracte, infomatii despre ce tranzactii pot face pe bursa. In lipsa acestor informatii, piata s-ar bloca. OPCOM este filiala a Transelectrica si a fost infiintata in 2000, activitatea sa fiind complet reglementata de ANRE.
Raportarea contractelor este stabilita printr-un ordin al ANRE, institutia care supravegheaza piata de energie, aflata in subordinea primului-ministru. Acest ordin este valabil pana la 31 decembrie 2007, iar daca nu va fi prelungit la timp, neraportarea contractelor va duce la un blocaj al pietei OPCOM. ANRE admite ca decizia ar putea sa nu fie prelungita si spune ca altele sunt urgentele acum.
Insa unul dintre cei mai mari participanti pe piata energiei, germanii de la E.ON care au in portofliul fosta Electrica Moldova, spun ca piata va fi in aer daca decizia de raportare la OPCOM nu este prelungita.
"Din punctul nostru de vedere nu va mai exista nimeni care sa supravegheze piata libera. In acest moment, OPCOM avand aceste informatii, poate sesiza neconcordantele privind balanta energetica la nivelul tarii si retransmite datele pentru a fi corectate de