Proprietarii de case sau de vile isi pot reduce cheltuielile cu incalzirea cu pana la 75% daca isi monteaza o pompa de caldura. Aceasta este un sistem neconventional de incalzire-racire, un agregat termodinamic ce preia caldura de la un corp mai rece si o duce catre unul mai cald, informeaza "Gandul" de luni.
Sursa de energie folosita este gratuita si inepuizabila, adica energia solara inmagazinata in sol, aer, apa freatica sau chiar in stanca. Pompa absoarbe caldura naturala a pamantului prin intermediul unor tevi si cu ajutorul unui compresor, care este parte componenta a instalatiei, o multiplica in anotimpul rece sau produce frig pe timpul verii.
Compresorul urca iarna temperatura in calorifere la 35-55 grade iar vara o scade pana la 10-12 grade. Astfel de pompe inlocuiesc sistemele traditionale ce utilizeaza combustibili solizi, gaze naturale, GPL, lichizi sau pe cele care folosesc curent electric.
Desi investitia initiala este mai mare decat la instalarea altor centrale termice, amortizarea se face, potrivit comerciantilor, intre 3 si 7 ani. Cu cat imobilul este mai mare investitia se amortizeaza mai rapid. In plus, perioada scade daca tinem cont ca preturile combustibililor traditionali creste in permanenta. Pompele de caldura nu sunt influentate de evolutia acestor preturi, de conditiile climaterice sau de orice fel de taxa.
Pentru o casa cu o suprafata in medie de 100-150 metri patrati achizitionarea si montarea unei pompe de caldura costa in jur de 10.000 de euro si creste proportional cu marimea constructiei. In aceasta suma intra pretul pompei (care de fapt este un sistem alcatuit din tubulaturi, un compresor, un colector, un vas de vaporizare si un condensator), cel al manoperei, al ventilo-convertorului, al radiatoarelor si al sistemului de distributie.
Dimensionrea instalatiei si alegerea tipu