Porcul Ghita nu vrea sa moara in UE • Satenii nici nu sunt informati bine in ceea ce priveste asomarea animalelor inainte de a fi sacrificate, dar nici nu sunt de acord cu aceasta metoda, neintelegandu-i avantajele • Aceasta este realitatea intalnita in urma unei vizite prin doua comune din Iasi, Lungani si Horlesti, facuta de catre reporterii ZIUA de Iasi • "Dom`le, omul taie animalul cum vre`. Ce atata bulibaseala cu impuscatu`, paralizatu`... Nimeni n-o venit sa zica: ba omule, e mai bine sa impusti vitelul sau porcul pentru ca asa si asa. Da` numai ca trebuie impuscat, ce-i asta? N-ar trebui sa stim exact de ce? Na, amu` l-am junghiet", a spus Gheorghe Gherasim, din comuna Lungani
O prevedere a Uniunii Europene arata ca incepand din acest an, animalele pentru sacrificare trebuie anesteziate cu ajutorul unor pistoale cu gloante ce le paralizeaza imediat sistemul nervos si sa nu se mai practice injunghierea care ar fi nu tocmai potrivita deoarece ar afecta calitatea carnii. Insa, ca multe alte prevederi europene, si aceasta este privita cu scepticism de catre sateni, acestia neintelegandu-i, pe drept cuvant, utilitatea, deoarece nimeni nu le-a explicat care sunt diferentele calitative intre junghiere si impuscarea animalului pentru sacrificat. Abia acum cei responsabili de implementarea noii dispozitii vor sa popularizeze noua metoda, dar cu certitudine, aceasta va fi un esec. "O sa incepem campania de mediatizare prin care satenii sa stie ca animalele trebuie asomate inainte de a fi sacrificate. Dar va dura pana ce acestia se vor obisnui cu noua metoda", a precizat Ionel Bondoc, director executiv al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Iasi. Pentru a vedea cat de informati sunt satenii, reporterii cotidianului ZIUA de Iasi au mers in comunele Horlesti si Lungani. Oamenii au auzit ei ceva de asomarea porcului, dar n