Cresterea economica de 5,7% in trimestrul trei a coborat cursul sub 3,5 lei/euro si a urcat Bursa cu 2-3 procente.
Cresterea economica a fost de 5,7% in trimestrul al treilea (T3) si de 5,8% in primele noua luni, a anuntat vineri Institutul National de Statistica (INS), pe fondul cresterii peste asteptari din servicii (8%) si impozite nete (10%). Comparativ cu jumatatea anului, economia a mentinut practic ritmul de crestere: in T2, Produsul Intern Brut (PIB) crescuse cu 5,6%, iar per total in prima jumatate cu 5,8%. Stirea vine in contextul reaprinderii inflatiei si a deprecierii leului, fiind astfel una dintre putinele vesti bune din aceasta toamna. Astfel, datele arata ca investitiile straine din ultimii ani incep sa-si arate roadele, mentinand cresterea economica la un nivel ridicat.
Economia a depasit acum asteptarile specialistilor, care estimau o crestere de 5% in T3 si de 5,5% la noua luni, conform unui sondaj realizat de ZF pe 18 analisti si oficiali. Cresterea PIB peste asteptarile analistilor a impulsionat si aprecierea leului, dar si cresterea pietei de capital. Cursul comunicat de Banca Nationala a coborat vineri sub 3,5 lei pentru un euro pentru prima data in ultimele zece zile. De asemenea, Bursa de Valori a crescut vineri cu 2,2% (BET-C).
Dintre 18 analisti chestionati de ZF la inceputul saptamanii trecute, doar doi s-au situat aproape de cifrele oficiale comunicate de Statistica: Rozalia Pal, senior economist al UniCredit Tiriac Bank (5,8% atat pentru T3, cat si pentru 9 luni) si Dorin Mantescu, director de venituri bugetare in Ministerul Finantelor (cu 5,7% la T3 si 5,9% la 9 luni).
"Economia continua un proces sustinut de crestere, ca urmare a expansiunii din constructii, industrie si servicii. In ciuda incertitudinilor din sistemul financiar international, economia va continua sa creasca sustinut, pentru ca a